1) HSG nedir ?

HSG bir röntgen incelemesidir, halk arasında '' rahim filmi '' veya '' ilaçlı rahim filmi '' olarak bilinmektedir. Bu incelemede rahim, rahim içi ve rahimlerden yumurtalıklara doğru giden tüplerin görüntülenmesi ve belgelenmesi gerçekleştirilir. Anomaliler ve tüplerin açık veya kapalı olduğu konusunda ayrıntılı bilgi elde edilen bir tetkiktir.

2) HSG nasıl yapılır ?

Rahim, rahim içi ve tüplerin röntgen ile görülmesi için rahim sıvı kontrastlı madde ile doldurulur, oradan kontrastlı madde tüplere ve sonrasında  tüplerin ucundan da karın boşluğuna gider. Kontrastlı maddenin rahim ve tüpler içinde akışı ve dağılımı floroskopi altında ( Kamera ile canlı  izler gibi ) gözlenir ve birkaç film alınır.

3) HSG ' de ağrı olur mu ?

Her tarafta ( internet reklamlarında ve forumlarda ) ağrılı HSG veya ağrısız HSG diye tanıtımlar yapılmaktadır. HSG de adet ağrısı gibi hafif bir ağrı işlem esnasında ve daha sonrasında  olabilmektedir. Bu her hastada farklı şiddette olabilmektedir.Önemli olan bu tetkiki yapan kişidir, yapan kişinin dikkatli ve sensitiv şekilde tetkiki gerçekleştirmesi az ağrı hissedilmesi konusunda rol oynayan en önemli faktördür. ( merkezimizde istenirse bayan doktorumuz HSG lerimizi yapmaktadır )

4) HSG niye yapılır ?

Tüplerdeki değişiklikler ( mesela yapışıklık, tıkanıklık, şişme, sıvı dolması vb. ) ve rahimdeki değişiklikler ( mesela polipler , myomlar, anomaliler tümörler vb. ) çocuk sahibi olamama sebebi olabilirler. Bunun tanısını koymak ve size uygun olan tedavinin seçilebilmesi için doktorunuz HSG tetkikini isteyebilir.

5) HSG çekimi için ideal zaman nedir ?

Adet bitiminden sonraki ilk 3 gün içinde çekilmelidir, Neden mi ?

1) Adetten temizlenme yeni olduğu için gebelik şansı bulunmamaktadır, muhtemel yeni bir gebeliğe zarar verilmesi engellenmiş olmaktadır.
2)Adet sonrasında ilerleyen günlerde rahim içi kalınlaşacak, bu da rahim içindeki olası kitleleri gizleyecek ve görüntü netliğini azaltacaktır.
3) Adet dönemi ve adet döneminden hemen sonra rahim ağzı kanalı ( cervix kanalı ) açıktır. Zaman ile rahim ağzı kanalı daralacak ve bu da bu bölgeye kateterin yerleştirilmesini ve yerleştirilen kateterden buraya verilen kontrastlı maddenin girişini zorlaştıracaktır.

6) Adetli dönemde HSG çekilir mi ?

Hayır çekilmez. Bu dönemde kontrastlı madde verildiği takdirde kontrastlı madde ile beraber rahim içindeki atılması gereken partiküller karın içi boşluğuna taşınabilir ve bu da ciddi infeksiyon tehlikesi yaratır.

7) HSG tetkki kimlere çekilemez ?

Rahim ağzında darlığı olanlar ( cervikal stenoz )

Rahim ağzında veya rahim içinde kanser veya kanser şüphesi olanlar

Rahim ağzında yarası olanlar

Vajinal veya cervikal ( rahim ağzı ) enfeksiyonu olanlar, bu tür kişilerde film çekimi sırasında mikroplar kontrastlı madde ile beraber karın içine taşınabilir, bu nedenle öncelikle enfeksiyonun tedavisi gerekir.

Adet bitiminden sonra cinsel ilişkide bulunmuş olanalarda ( ancak hamilelik testi negativ ise yapılabilir )

8) HSG sonrasında cinsel ilişki yasak mıdır ?

Hayır değildir.  İlk ve ertesi gün hastanın hafif adet ağrılarına benzer ağrıları olabileceği için  o günlerde cinsel ilişki pek mümkün olmayabilir.

9) Rahim filmi ( HSG ) sonrasında kanama olur mu ?

Evet bazı hastalarımızda çok az miktarda kanama olabilir. Kanamanın bir veya iki gün içerisinde kesilmesi gerekir. Kesilmezse doktorunuz ile irtibata geçmeniz gerekir.

10) Rahim filmi ( HSG ) sonrasında gebelik şansı var mıdır ?

Tüplerin içinden ilacın geçmesi ile olası ufak tefek yapışıklıkların açılması ile tetkik sonrasında hamile kalma ihtimali artmaktadır.

11) HSG sonuçları ne zaman verilir ?

Tetkik bittikten hemen sonra tetkikin raporu hastaya verilir.

12) HSG raporunu kim verebilir ?

Çeklen filmler radyoloji uzmanı doktor tarafından incelenerek rapor yazılır. Rapor verme yetkisi radyoloji uzmanına aittir. Kadın doğum uzmanları rapor yazma yetkisine sahip değillerdir ancak raporları inceleyerek sonrasında uygulanacak tedaviue kadın doğum doktorları karar verirler.

13) HSG çekimi öncesinde yapılması gerekenler nelerdir ?

Rahim filmi öncesinde hazırlık amacı ile bir ilaç kullanılması gerekmez. Aç karına olunması gerekmez ( hafif yiyecekler yenilebilir ).  Tetkik öncesi cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.

14) HSG sonrası nelere dikkat edilmeli ?

HSG sonrasında o gün içinde ağır işler yapılması önerilmez

Tetkik gününde tampon kullanımı önerilmez, Pet kullanımı önerilmektedir. Enfeksiyon oluşabilecek ortamlardan kaçınılmalı( mesela havuz, deniz ve sauna gibi yerlerden uzak durulmalı ).

Şiddetli karın ağrısı ,ateş, çok fazla kanama gibi şikayetleriniz olursa jinekoloğunuza başvurmanız önerili

15) HSG örnekleri


İlk safha


Erken kontrol


Geç Kontrol