Tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi ( İİAB ) nedir ?
İnce İğne tiroid biyopsisinde ince bir iğne ile tiroid bezinden küçük bir miktar doku parçası çekilir. Ultrason eşliğinde yapılan İİAB de doktor iğnenin ucunu ultrason altında görerek kontrollü bir şekilde doku parçasını alır. İnce bir iğne ile yapıldığından dolayı, kolunuzdan kan verme işlemi ile kıyaslayabilirsiniz.
Ne zaman tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi ( İİAB ) yapmak gereklidir?
Tiroid bezinde malign doku şüphesi olduğunda tiroid biyopsisi istenir. Bunun yanı sıra ince iğne aspirasyonu bazen tiroid bezi kistlerinden sıvı çekmek için de kullanılır. Her iki durumda da elde edilen materiyaller incelenmek üzere patoloji laboratuarına gönderilir.
İİAB nasıl yapılır ?
Biyopsi öncesinde kan tetkiki sonuçları ve tiroid ultrasonu sonuçları ile beraber hasta ile bilgilendirme görüşmesi yapılır, hastaya biyopsinin nasıl yapılacağı konusunda bilgi verilir, kafaya takılan sorular cevaplandırılır.
Sonrasında hasta sırtüstü yatar, biyopsi bölgesi antiseptik solüsyonla temizlenir, iğne girişi yapılacak yer lokal anestezik ile uyuşturulur, ultrason altında iğnenin ucu görülerek istenen nodülün içine girilir ve küçük doku örnekleri çekilir, alınan doku örnekleri lamlara yayılarak veya sıvı halinde ise, şırınga içinde patoloji laboratuarına gönderilir.
İşlem sonrasında birkaç dakika buz kompresyonu uygulanır, sonrasında son kez ultrason ile kontrol yapılarak tetkik sonlandırılır. Aslında işlemin koldan kan vermekten fazla bir farkı yoktur.
İİAB öncesi ve sonrasında nelere dikkat etmeliyim ?
İİAB öncesinde eğer kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız bunu tetkikin 4 gün öncesinden kesmeniz gerekir.
İİAB sonrasında boyun bölgesini zorlayacak aktivitelerden kaçınılmalıdır ( mesela yoğun spor aktivitesi vb. ).
Patoloji sonuçları 1 veya 2 gün içinde çıkar.