Kadınlarda en sık görülen kanser tipi MEME KANSERİDİR.Mamografi meme kanserin erken tanısında en önemli tanı yöntemidir. Meme kanserin en erken bulgusu olan küçük kireçlenme odaklarını gösterebilen tek görüntüleme metodu mamografidir. Meme kanserinin büyüyüp ele gelecek şekilde kitle ya da meme cildinde değişiklik oluşturmasıyla, elle veya gözle hasta tarafından fark edilmesi, kanserin oluşmasından yıllar sonraya denk gelir. Yani, bu aşamaya gelmiş bir meme kanserinin vücuda yayılması için, yeterince uzun bir süre geçmiş demektir. Bu nedenle kanserin başlangıç aşamasında yakalanması büyük önem taşır.
Hiç dogum yapmayan, hiç çocuk emzirmeyen, erken yaşta adet görüp de geç menopoza giren, anne, kızkardeş, teyze ve anneannesinde meme kanseri bulunan bayanlar normalden daha fazla meme kanseri riski altındadır. Bu özelliklere sahip hastalar risk grubunu oluşturur. Hiçbir şikayet olmasada, kadınlara 40 yaşından sonra yılda bir kez tarama amaçlı mamografi çekilmesi önerilmektedir. İdeal olan mamografi ile birlikte ultrasonografi incelemesinin de tamamlayıcı olarak yapılmasıdır. Merkezimizde mamografi çektiren hastalarımıza gerekirse ultrasonografi önermekteyiz.
Nasıl Uygulanır ?
Mamografi, düşük dozda ve yüksek yoğunlukta X ışınları kullanılmasıyla, yüksek çözünürlük ile ayrıntılı doku görüntüsü oluşturan özel bir röntgen incelemesidir. Meme dokusu plastik bir baskı aletiyle film kasetinin bulunduğu bölüm arasına sıkıştırılıp sabitleştirilir ve ardından Mamografi tetkiki gerçekleştirilir.
Kimlere Uygulanmalı ?
-Mamografi belli yaştan sonra tarama testi olarak,
-Memede bir kitle ele geldiğinde,
-Meme başında akıntı görüldüğünde,
-Meme başının çekintiye uğramasında,
-Meme derisindeki değişikliklerde,
-Meme biopsisinde lokalizasyon amacıyla kullanılabilir.
Bu şekilde eski filmlerle yenileri kıyaslanarak, olası değişiklikler farkedilebilir. 35 yaşın altındaki kadınlarda, meme dokusundaki süt bezlerinin yoğunluğu nedeniyle, mamografi yeterince bilgi vermez. Bu yaş grubunda meme kanseri sıklığı da oldukça azdır. Bu nedenle özel bir şikayet yoksa, genç kadınlarda mamografi, hem radyasyon verilmesi, hem de tanısal değerinin düşük olması nedeniyle, rutin olarak uygulanmaz. Genç bayanlarda meme sorunlarının aydınlatılmasında ultrasonografi genellikle yeterli olur.
Mamografi Çekimine Gelirken Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar Nedir ?
Karşılaştırma için önceki mamografi-meme ultrasonografi film ve raporlarınızı getiriniz. Mamografi yaptıracagınız gün parfüm, pudra vs kullanmayın. Bunlardaki bazı radyoopak partiküller değerlenmede yanılmaya sebep olabilir